Gnosjö Konstsmide

Om oss

Från smide till belysning

Det var en längtan efter någonting nytt som låg bakom alltihop. Året var 1942 när familjefadern Gunnar Johansson en dag hittade mod att säga upp sig från bussfirman och ge utlopp för entreprenören inom sig. Hans idé var att tillverka blomställ och dekorationer i smide, med fokus på kvalitet och design. Snart strömmade kunderna till Gunnar som namngav sitt företag Gnosjö Konstsmide.

Idag, över 80 år senare, drivs företaget fortfarande av familjen Johansson i Gnosjö. Vårt sortiment består numera av jul- och utomhusbelysning, dock med samma självklara krav på hög kvalitet och säkerhet samt snygg och funktionell design.

 

 

Innovation och kvalitet

Innovation och kvalitet är grundstenar som Konstsmide vilar på, nu som då och framöver. Att vara innovativ är en nödvändighet för att kunna skapa hållbara och miljövänliga produkter som våra kunder vill ha. Att vi i mitten av 90-talet var först i världen med att använda LED-tekniken i vår julbelysning ger oss än idag ett försprång. Det finns helt enkelt i vårt DNA att våga testa nytt, våga ligga i framkant.

För att alltid kunna erbjuda trygga och hållbara produkter måste hela vår verksamhet formas av ett utpräglat kvalitetstänk. Vi säkrar produktionen i egna fabriker i Sverige och Ungern samt i nära samarbete med våra partners i Kina. Produkterna genomgår även omfattande tredjepartstester för att vara de säkraste på marknaden.

Historik

Redan 1947 stod vi för Sveriges absolut första serietillverkade adventsljusstake. Därefter har vi gång på gång bevisat att satsningar på innovation, gediget hantverk och långvariga samarbeten lönar sig i längden.

Konstsmide – hantverk och innovation sedan 1942

1942

Busschauffören Gunnar Johansson tröttnar på att köra buss och grundar Gnosjö Konstsmide. Smidesprodukter och blomlådor tillverkas av Gunnar och hans två anställda.

1947

Sveriges första serietillverkade elljusstake ser dagens ljus. Den första moderna adventsljusstaken är född.

1950-tal

Tillverkning av utomhusbelysning drar igång.

1960-tal

Sortimentet utökas ytterligare under 60- och 70-talen, i synnerhet gällande utebelysningen. Produkter i koppar och plåt blir särskilt populära.

1969

Gunnars barn Margit, Mona och Rolf tar över företaget. Rolf blir VD.

1982

Sortimentet av julbelysning har blivit så pass populärt i Tyskland att Konstsmide väljer att starta sitt första dotterbolag här.

1983

Världens första ljusslinga med transformator och svagström tillverkas av Konstsmide. Detta revolutionerar säkerheten för julgransbelysning utomhus då man går från 230V till 24V.

1985

Det i räkningen andra dotterbolaget bildas, den här gången i England. Senare kommer Konstsmide även att expandera till Finland, Ungern, Polen, Holland, Hong Kong och Norge.

1992

Konstsmide firar 50 år! Till jubileet tillverkas en jubileumsljusstake, en modell i järn som tidigare utgått ur sortimentet men nu är tillbaka för att stanna.

1994

Samarbete med Disney inleds, två år efter öppningen av Disneyland i Paris. Produkter som tillverkas för att marknadsföra då kallade Eurodisney är ljusstakar och ljusslingor.

1994

Konstsmide tar över en gjutfabrik i Ungern. Här i den egna fabriken tillverkas utebelysning för hand med fokus på hög kvalitet.

1995

Konstsmide lanserar världens första ljusslinga med LED-belysning som revolutionerar energiförbrukning och hållbarhet bland ljusslingor.

2002

Bröderna Janne, Jonas och Daniel Johansson tar över företaget efter sin pappa.

2010-tal

Ett ökat intresse för LED ger Konstsmide möjlighet att fortsätta utveckla sitt sortiment. Produkterna blir än smäckrare och mer hållbara med längre driftstid och lägre energikonsumtion.

2013

Konstsmide utvecklar Soft Cable, en extremt hållbar kabel för utomhusbruk som är lika formbar även vid mycket låga temperaturer.

2013

Nya lokaler invigs i Gnosjö. Nytt är ett 1 500 kvm stort showroom där ca 2 000 produkter visas upp.

Företaget

Gnosjö Konstsmide grundades 1942 i Gnosjö, Småland och ingår i den familjeägda koncernen Gunnar Johansson Gruppen.  I koncernen finns runt 200 anställda varav cirka 45 arbetar på huvudkontoret i Gnosjö. Resterande arbetar inom dotterbolag i Tyskland, England, Finland, Ungern, Polen, Holland, Hong Kong och Norge.

Nuvarande ägare är bröderna Peter, Janne, Jonas och Daniel Johansson. Konstsmides strävan är att alltid vara kundens förstahandsval gällande jul- och utebelysning. Det åstadkommer vi genom att erbjuda ett komplett och mycket konkurrenskraftigt sortiment med bästa tänkbara kvalitet, service och leveranssäkerhet.

Choose country or region: